Herbestemmingen

Door de crisis die vanaf de jaren '60 toesloeg in de textielsector kwamen heel wat fabrieken leeg te staan. Veel gebouwen kregen een nieuwe functie als loft, eventlocatie of winkel. Een toonbeeld van nieuw en oud is CC De Ververij, de nieuwe academie van Ronse in de vroeger textielfabriek De Nieuwe Leie. Maar niet alleen textielpanden kregen in Ronse een herbestemming zelfs een voormalige kerk: de oude Sint-Martinuskerk kreeg al meermaals een herbestemming.
Last but not least: het voormalige hospitaal van Ronse kreeg een nieuwe invulling als Campus Tio3, een textielcentrum.

 

De Hoge Mote

De Vlaamse overheid spendeert ruim een half miljoen euro aan de uitbouw van de Hoge Mote in hartje Ronse tot een modern toeristisch infokantoor én belevingscentrum. De Hote Mote wordt niets minder dan ‘de nieuwe poort naar de regio'.

Meer info

 

Tio3

Eind 2011 opende Campus Delghust opnieuw de deuren. Het gebouw in de Oscar Delghuststraat, bij veel Ronsenaars gekend als het Hospitaal, werd volledig gerenoveerd en kreeg een nieuwe invulling als Campus TIO³, een textielcentrum.
Op www.tio3.be kom je alvast meer te weten over het huidige project, de lopende projecten of tentoonstellingen, workshops en zo veel meer...
meer info

 
 

CC De Ververij 

De vroegere textielfabriek De Nieuwe Leie is het kloppend cultuurhart van Ronse. Op een terrein met een oppervlakte van 4 hectaren staat een nieuwe  academie, een schouwburgzaal, een exporuimte en een cultuurcafé. Dit is de place to be voor expo's, cultuurmarkten, theater, concerten, film- en dansvoorstellingen,...

Wolvenstraat 37, 9600 Ronse
Meer info.

 

Brouwerij De Keyser

De enige Ronsische brouwerij die de tand des tijds heeft doorstaan is Brouwerij De keyser in de Priestersstraat. Je zal daar echter tevergeefs aankloppen voor een pint. Het gebouw is mooi gerestaureerd als tentoonstellingslocatie.

Priestersstraat 13
9600 Ronse

 

Point of view

Het betreft de voormalige directeurswoning, met achterliggende bottelarij van Brouwerij De Keyser.

http://www.pofview.be/

 

De Passage

Let op als je in Ronse afspreekt aan de Sint-Martinuskerk. Er zijn er twee! De oude kerk werd in de 11de eeuw op enkele tientallen meter van de Sint-Hermeskerk gebouwd. Omdat ze te klein werd voor de kudde gelovigen, werd ze einde de 19de eeuw vervangen door een nieuwe Sint-Martinuskerk. De ‘oude' deed vervolgens dienst als bioscoop, houtzagerij en garage.

Tot een Ronsische mecenas het verval niet meer kon aanzien en van het gebouw een plek van en voor foodies maakte. In het schitterend gerestaureerde gebouw staan eten en drinken vandaag centraal. Ga een kijkje nemen en ontdek een unieke eventlocatie achter de authentieke kerkramen. meer info

 

Pine House

19e-eeuwse bedrijfsgebouw ‘Usine du Vieux Moulin - Guisset Frères'. Het werd in het begin van de 20ste eeuw voorzien van een art-deco-interieur, toen de Post en de Kamer van Koophandel hier werden gehuisvest. De oorspronkelijke eigenaars lieten de beginletter van de naam vereeuwigen in de muurankers. Dit oude fabriekspand heeft een mooie herbestemming gekregen als stijlvolle zaak in meubilair en binnenhuisdecoratie.
www.pinehouse.be

 

Sportcentrum The Loft

Dit schitterende gebouw, opgenomen in de lijst van waardevolle niet geklasseerde gebouwen, was oorspronkelijk een textielfabriek 'Tissage C. en P. Dupont'.
 Opgericht in 1869 en nadien stelselmatig uitgebreid. Er ontstond een heus fabriekscomplex met onder meer een weverijgebouw, een machinekamer, een ketelhuis, een toegangspoort en een indrukwekkende schoorsteen als kers op de taart. Na enkele overnames kwam dit gebouw in 1964 in handen van het Bisdom die dit omvormde tot een zwembad voor het Sint Antonius College.
Het zweet van de textielarbeiders is vandaag vervangen door het zweet van wie hier komt sporten. www.the-loft.be

 

Ondernemingscentrum Ronse

Het Ondernemerscentrum Ronse bevindt zich in de Zonnestraat 52 op de vroegere site 'Delbar'. Textielfabriek Delbar stopte in 1996 zijn activiteiten.
De stad wou aan deze site in het centrum van Ronse een economische herbestemming geven met het doel er het ondernemerschap aan te moedigen. In dit centrum zijn ateliers, opslagruimtes en kantoren ter beschikking voor een interessante prijs aan startende ondernemers en bedrijven in volle groei.
meer info

 

Laatste update 08 dec 2017

Villa Carpentier


Bezoek het landhuis van Victor Horta

 

Wandeling stadsvernieuwingsprojecten