Ronse for youth
More tips on UIT in VlaanderenPowered by Cultuurnet Vlaanderen

Must - Museum voor textiel

Must - Museum voor textiel

Bruulpark

Het Must - Museum voor textiel toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse. Hier zie je hoe architectuur, cultuur en kunst floreerden dankzij de bloeiende textielnijverheid. Doorheen een reeks interieurs en telkens audiovisueel begeleid door een 'historisch Ronsenaar', maak je op een unieke wijze kennis met het rijke Ronse van de 19de en begin 20ste eeuw. Zo ontdek je de schitterende stijlen die in die bloeiperiode furore maakten: Art nouveau,  neogotiek en Art deco. Maar ook de weverskamer en het volkscafé "Den dragonder" zijn opmerkelijk.

Nadien bezoek je het tweede gedeelte van de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Onder begeleiding van de stadsgids kan je de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij bezichtigen, evenals het labo, het atelier van de meestersgast en de stoommachine.
Éen van de paradepaardjes van het Must is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen. Van een uniek en levend museum gesproken.
Inkom: € 2,50 p.p. - Gids: € 45,00 per gids (Gezien we met draaiende machines werken, worden voor de veiligheid max. 20 personen per gids toegelaten, max. 3 gidsen in het totaal) - Duur: 1u30

Tip: In het textielhoekje ‘De Lopende Meter' vind je allerlei leuke, afgewerkte textielartikels.
Ook homemadeproducten behoren tot het gamma. Op het einde van ieder bezoek krijg je de mogelijkheid aangeboden om hier even rond te snuisteren. Je vindt er bijvoorbeeld ter plaats gemaakte 'vintage' zakdoekjes.
 

 

Laatste update 03 feb 2015