Korte Keten Spaaractie 2021

15/05 > 15/06

Wat is korte keten?

Naar aanleiding van de Week van de Korte Keten (15 tot 23 mei) organiseert de provincie Oost-Vlaanderen een spaarkaartactie. Ook de stad Ronse ondersteunt dit initiatief.

Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Je ondersteunt de lokale economie. Bovendien beperk je de voedselkilometers en beperk je op verpakkingsafval, een bijkomende plus voor milieu en klimaat. Zo draag je ook je steentje bij aan het Burgemeestersconvenant “Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen”, waarbinnen “Stimuleren van korte keten” één van de 68 maatregelen is.

Ontdek via bijgevoegd filmpje 5 redenen om via korte keten te kopen:

Missing media item.

Spaarkaartactie praktisch

Consument

  • Proef lokale hoeve- en streekproducten en verken alle verkooppunten in jouw buurt (bv. hoevewinkel, boerenmarkt, zelfpluk, webshop, automaat …).
  • Spaar van 15 mei tot 15 juni stickers bij deelnemende producenten en maak kans op één van de prijzen.
  • Vind alle deelnemende producenten via de website van de provincie Oost-Vlaanderen.
  • Participanten op grondgebied Ronse zijn:
Producent Producten Link naar website
Ferme du Paillart hoeveproducten http://www.fermedupaillart.be/
’t Groenteblaadje verse groenten en fruit https://tgroenteblaadje.be/
Dienst Toerisme stad Ronse streekproducten https://www.ontdekronse.be/nl/smaakdozen

Via https://www.ontdekronse.be/nl/natuur ontdek je bovendien welke mooie trage wegen en fietsroutes via deze locaties passeren.

Producent

  • Ben je een hoeve- of streekproducent en wens je te participeren? Contacteer dan zeker de provincie Oost-Vlaanderen en/of de stadsdiensten.

Meer info en nuttige linken

Provincie Spaarkaartactie Korte Keten algemene info spaarkaartactie, vanaf 15 mei overzicht van alle deelnemende producenten
Week van de korte keten info Week van de Korte Keten
Lekker Oost-Vlaams info lokale producenten in Oost-Vlaanderen
Recht van bij de boer info lokale producenten in Vlaanderen