CultuurWeekend Ronse

04/09 > 05/09
Cultuurweekend Ronse

 4 & 5 september 2021

Tijdens het weekend van 4 en 5 september wordt Ronse het decor voor heel wat culturele activiteiten.

Na een cultuurarm corona-jaar moedigt CultuurLink Ronse (de vroegere Cultuurraad) al haar aangesloten (socio)culturele verenigingen aan om zichzelf te tonen met een activiteit die hen kenmerkt. Verspreid over het stadscentrum kan je van de ene locatie naar de andere stappen om op die manier zoveel mogelijk cultuur op te snuiven (tussen 10 en 18 u.). De meeste activiteiten zijn gratis.

CultuurLink biedt een plannetje aan met een suggestie voor een wandelroute. (Zie het plannetje onderaan deze pagina.)

Een groot deel van de activiteiten vindt plaats in openlucht.

 

Infopunt Cultuurlink

Hoge Mote, De Biesestraat 2

Op zondag is de Hoge Mote het startpunt van ons CultuurWeekend. Je vindt er ook standjes van Okra, Parochiecomité De Klijpe en Wikifriends. Je kan er ook het belevingscentrum bezoeken!

ZONDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR

>> Wandelzoektocht | OKRA Ronse

Hoge Mote, De Biesestraat 2

Ter gelegenheid van het briljanten jubileum (65 j.) van Okra Ronse organiseert deze 55-plussers-vereniging een makkelijk af te leggen wandelzoektocht door het centrum van Ronse. De wedstrijd start vanuit de Hoge Mote. Iedereen kan deelnemen voor 5 euro (incl. drankje op het eindpunt). De wedstrijd met foto’s, vragen en zoekopdrachten, loopt tot 27/09. Er zijn mooie prijzen te winnen: de eerste prijs is een lunch voor twee personen (all-in) in het gerenommeerde restaurant Maison D. In de namiddagen kan je hier bovendien een infostand over de Okra-werking bezoeken.

ZATERDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR | ZONDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR

>> Onthulling poëzietegel Anette Akkerman | Werkgroep Gedichtendag

Hoge Mote, De Biesestraat 2

Anette Akkerman schreef “Porselein”, het gedicht van de stad Ronse 2021. Een vers uit dit prachtige gedicht werd gebeiteld in een stoeptegel, die later een plaats krijgt op de Poëzieboulevard in de Wijnstraat. Tijdens dit plechtige moment krijgt Anette Akkerman voor het eerst de tegel te zien en zal zij het winnende gedicht voordragen.

ZONDAG OM 11 UUR

>> Korte poëtische filosofische lezing | Maxim De Jonghe

Hoge Mote, De Biesestraat 2

Een poëtisch filosofische kijk op het leven waar simpele dingen complex worden en complexiteit vereenvoudigd. Een korte lezing gebracht door aspirant filosoof en dichter Maxim De Jonge die tracht ons te doen nadenken over dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen, door het oude en bekende in een nieuw licht te plaatsen.

ZONDAG OM 15.30 UUR EN 16.30 UUR

>> EXPO | Fotoclub Ronse                              

J.B.-Mouroitplein

Sedert haar ontstaan in 1966 is Fotoclub Ronse een vaste waarde in het culturele leven van de stad. Een jaarlijkse expo is het hoogtepunt. De fotoclub presenteert zich op het Mouroitplein. Je kan er foto’s op groot formaat bewonderen. Vijftien leden van de club geven hun fotografische visie over een actueel thema Blijdschap na Corona. Aan de infostand kan jij je in een geïmproviseerde fotostudio laten portretteren met onmiddellijke print tegen een kleine onkostenvergoeding.

ZATERDAG VANAF 10 UUR | ZONDAG VANAF 10 UUR

>> Garden of Hedon – EXPO Jan Vindevogel en DJ-set  | Vrijzinnig Ronse

VC De Branderij, Zuidstraat 13

Vrijzinnig Ronse organiseert een tentoonstelling van Jan Vindevogel. Op zaterdagavond is er van 20 tot 22 uur een live DJ-set in de tuin. Op zondag is er een live optreden voorzien op 19 uur. Je kunt uiteraard gezellig iets drinken of een pannenkoek eten van de foodtruck van Crépouz.

ZATERDAG VANAF 14 UUR | ZONDAG VANAF 17 UUR

>> EXPO De Reuzen van Ronse | De Reuzendragers

Stadhuis, Grote Markt

De Reuzendragers organiseren tijdens het weekend doorlopend een kleine tentoonstelling over de reuzen van Ronse.  . Hierbij zullen de reuzen “MAX de Zot van Ronse” en “Ephrem de Beiaardier” zullen opgesteld staan in het ereportaal van het stadhuis. Bij mooi weer zullen de textielreuzen te bezichtigen zijn op de Grote Markt. Je kan er ook een infostand over de Reuzen en de Reuzendragers vinden.

ZATERDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR | ZONDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR

>> B’Ho Qi | Bruno Cappelle

Bruulpark (t.h.v. het Glorieuxstandbeeld)

Qi-gong is een begrip uit de Chinese gezondheidsleer – Qi-gong beoefenen betekent dat je bewust een aantal oefeningen uitvoert om lichaam en geest soepel, gezond en energiek te houden. Deze oefeningen worden meestal staand of zittend uitgevoerd en vragen geen bijzondere vaardigheden. De bewegingen zijn vaak repetitief en worden in een traag tempo uitgevoerd. Elk individu vertrekt van eigen kunnen en zal vandaaruit ondervinden wat heilzaam is. Ontspannen van de geest en gebruik maken van verbeelding behoren bij de training.

ZATERDAG TUSSEN 15 UUR TOT 17 UUR | ZONDAG TUSSEN 15 UUR TOT 17 UUR

>> EXPO: De kracht van vrouwen in verbinding | Samenlevingsopbouw

Den Botaniek, Spinstersstraat 36

Onder begeleiding van Maria Janssens kwam een intercultureel groepje vrouwen samen in Den Botaniek voor creatieve atelierdagen. Zij onderzocht hiermee de kracht van verbinding tussen vrouwen. Via een creatieve insteek komt ze tot een gesprek dat weergeeft welke de specifieke noden zijn van Ronsische vrouwen met een andere origine. Hoe kunnen we een warm Ronse creëren voor vrouwen? Hoe halen we vrouwen uit hun isolement? In 2020 werd dit sociaal-artistiek project even stilgelegd omwille van Covid, maar in de zomer werd het enthousiast verdergezet. De vrouwen werkten stap voor stap aan hun noden en maakten samen een kunstwerk. Het hele proces hier naartoe kan je komen bewonderen in de grote zaal van Den Botaniek.

Neem ook een kijkje in de etalage in de Wijnstraat 71 (naast het Bpostkantoor)!  

ZONDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR

>> Toneel | Theater VTV

De Volksbond, Zonnestraat 27

Op zondag spelen acteurs van Theater VTV fragmenten uit twee toneelstukken: Martino van Arne Sierens en Heimweemoed van Mathias Sercu, in hun thuishaven in het café van de Volksbond en op het plein van de buren van Den Botaniek in de Spinsterstraat.

ZONDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR

>> Test je kennis van het Ronssies | Werkgroep ’t Ronssies Geklapt

Kleine Markt

Een uitnodiging van de werkgroep ‘t Ronssies geklapt om na te gaan hoe goed je nog het Ronssies dialect kent. Met een in te vullen vragenlijst “Teest nen kier a keenneesse van ‘t Ronssies” kan je dit zelf eens komen uittesten. Breng een bezoek aan de infostand op het Klein Marktje op zondag 5 september tussen 10.30 en 12.30 u. of tussen 14 en 16 u. Ondertussen geniet je van leuke beelden van de vroegere activiteiten van de werkgroep! Elke deelnemer krijgt een geschenkje.

ZONDAG VAN 10.30 UUR TOT 12.30 UUR EN VAN 14 UUR TOT 16 UUR

>> Poëtische namiddag met voordracht en muziek | Werkgroep Gedichtendag en Moghan vzw

Cultuurcafé 3Magiërs, Wijnstraat 17

In Cultuurcafé 3Magiërs kan je op zondag 5 september komen luisteren naar Kenneth Swaenen (winnaar Gedicht van de stad 2020) die voordraagt uit zijn debuutbundel “Witte dwergen”. Eerst onthult hij zijn poëzietegel die voor het café ligt. De gedichten worden afgewisseld met poëtische Nederlandstalige muziek, gebracht door Joachim Wannyn. Doorlopend kan je een kleine expo bewonderen van alle 19 winnende gedichten van de Gedichtenwedstrijd tot nu toe. Je kan ook doorlopend naar de film kijken van Gedichtendag 2020 (deze editie was digitaal omwille van Covid). Het poëtische programma wordt twee maal gebracht: om 14 u. en om 17 u. Het programma duurt ongeveer een uur.

ZONDAG OM 14 UUR EN OM 17 UUR

>> Workshop streetart | Mataone – Streetart Ronse

Albertpark / Kerkhofweg

Streetart leeft in Ronse, ook tijdens het cultuurweekend. Ronsisch graffiteur en kunstenaar Mataone is al sinds 1996 actief en wordt erkend om zijn werk waarin hij diverse stijlen en technieken met elkaar vermengt. Zijn naam betekent ‘Maintain Anarchy Through Art’. Tijdens het cultuurweekend van CultuurLink verzorgt Mataone een Street art-workshop in de Vrijheid. De afsluiting rond de restauratiewerkzaamheden van de Sint-Hermesbasiliek is het decor van een tijdelijk kunstwerk. Iedereen die wil kan zijn steentje bijdragen.

ZATERDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR | ZONDAG VAN 10 UUR TOT 18 UUR

>> Gastrecital Wim Van Den Broeck | Werkgroep Beiaard

Kleine Markt

Op zondag 5 september kan je vanaf 19 u. genieten van een gastrecital op de beiaard in de Sint-Hermestoren van Wim Van Den Broeck, stadsbeiaardiers van Genk en Peer. Wim studeerde beiaard vanaf 2008 bij Teun Michiels in de academie voor muziek en woord in Diest en vervolgens in de Koninklijke beiaardschool te Mechelen. Wim is voorzitter van de Vlaamse Beiaardvereniging. Hij brengt voor ons in Ronse een gevarieerd programma van klassieke muziek, Nederlandstalige liedjes en filmmuziek. De ideale luisterplaats is het Pechèreparkje naast de basiliek (met groot scherm) of een terrasje op de Kleine Markt.

ZONDAG VANAF 19 UUR

>> Verhalen in de stad | Picturale vzw

In en rond De Vrijheid (Sint-Martensplein)

Met een plannetje in de hand ontdek je zelf de leukste vertelplekken in het historische centrum van Ronse. Het wordt alvast een ontdekkingstocht om de boeiendste verhalen op te zoeken. Er worden verschillende genres gebracht voor jong en oud. Deze editie kunnen jullie ook genieten van ons avondprogramma!

VRAAG HET PLANNETJE EN PROGRAMMA VAN DEZE ACTIVITEIT TER PLAATSE!

ZATERDAG VANAF 14 UUR, AVONDPROGRAMMA OM 20 UUR

 

Missing media item.