Art-decowandeling voor groepen

Art deco

Gegidste art-decowandeling

Wist je dat veel art-decowoningen het centrum van Ronse sieren? Tijdens het interbellum kende Ronse een economische groei dankzij de textielindustrie. De kaderleden van deze bedrijven lieten hun nieuwe woning optrekken in de meest modieuze stijl van toen: de art deco. Tijdens deze themawandeling maak je kennis met prachtige architecturale staaltjes.

Art deco ontstond uit het verlangen naar een nieuwe architectuur die meer aandacht besteedt aan het functionele. Overbodige decoraties zijn... overbodig. Dus ging men voor strakke eenvoud. Wat niet betekent dat deze zakelijke kijk op bouwen niet aantrekkelijk mag zijn. Art deco was de eerste moderne stijl van de vorige eeuw.

Zeer gebruikelijk bij art deco zijn trapkokers met glas-in-lood in geometrische figuren. Op de gevels wisselen cementen stroken of tegels af met langwerpige, effen baksteenvlakken. De gebruikte materialen zijn zowel duur als duurzaam: arduin, metaal en exotisch hout. Cirkel en vierkant keren overal terug.

  • Startplaats: Station Ronse, W. Churchillplein
  • Duur: 2 u
  • Gids: €60
  • Aantal: maximaal 25 personen per gids
  • Tip: Hou een half uurtje halt tijdens de art-decowandeling in Sportcentrum The Loft, opgenomen in de lijst van waardevolle niet-geklasseerde gebouwen. Het was oorspronkelijk een textielfabriek en behoorde eind 1885 toe aan 'Tissage Dupont'. Dit gebouw ligt tevens midden in de art-decowijk. Duurtijd van de wandeling met stop is 2,5 uur en €15 extra te betalen voor de gids.
    Bekijk hier waar je terecht kan voor een koffiestop met groep in Ronse.

Fotoalbum Art Deco