De Fiertel: Geen Fiertelommegang maar rondgang met reliek op 30 mei 2021

wandelaars

Organisatie Fiertel 2021

Ook dit jaar zal er in Ronse geen traditionele Fiertelommegang zijn. Om de eeuwenoude traditie evenwel niet te doorbreken komt er op zondag 30 mei een rondgang met een relikwie. Hierbij wordt met een beperkt gezelschap een reliek van Sint-Hermes rond de stadsgrenzen gedragen.

De organisatie doet alvast een oproep om langsheen het parcours getuige te zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Een aantal traditionele elementen blijven wel behouden en zullen coronaproof plaatsvinden. Zo zijn er op zaterdag 29 mei de schieting in het Bruulpark en de rondgang van Trommel & Fluitje. In De Vrijheid wordt een openluchtmis georganiseerd die ook via livestream te volgen is. De Fiertelprocessie die op zondagavond de terugkeer van de ommegang  begeleidt, is wel afgelast.

Meer info kan u terugvinden via www.ronse.be

Een jaarlijks historische gebeurtenis : programma

In de middeleeuwen kwamen uit alle hoeken van het land geesteszieken op bedevaart naar Ronse, om genezing te vinden bij hun patroon Sint-Hermes. De voorwaarde om die genezing te kunnen krijgen, was een fysieke inspanning als tegenprestatie. Zo ontstond de Fiertelommegang, een jaarlijkse dagtocht van 32,6 kilometer.

De Fiertelommegang werd in 2009 toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed Vlaanderen. Er worden nu verdere stappen ondernomen om van de Fiertel werelderfgoed te maken.

Zaterdag
12 u.
: Feestelijk klokkengelui van op de Sint-Hermestoren en kanongebulder door de Sint-Hermesgilde in het Bruulpark
15 u.: Uitgang van Trommel en Fluitje
17 u.: Plechtige Eucharistieviering in de Sint-Hermesbasiliek.

Zondag
7 u.: Plechtige Fiertelmis
8 u.: Ceremonie van de plechtige aanvraag door de Burgemeester aan de Rector voor het bekomen van het Sint-Hermesschrijn.
Na toestemming kan de Fiertelommegang van start gaan.
8.25 u.: Ter hoogte van de Wijnstraat: afscheid van de processie en terugkeer van de Geestelijkheid naar de basiliek: plotselinge verandering van processiemuziek naar marsmuziek. De Fiertelmars weerklinkt. De Fiertel is begonnen.
8.40 u.: Ekkergem - kruispunt Kruisstraat - Fiertelmeers: eresaluut van de Brandweerharmonie. De Burgerlijke Overheid neemt plaats in de voorbehouden koetsen.
9 u.: Chalet de la Cruche - Kruisstraat: stilstand na 2,5 km.
10 - 10.30 u.: Louise-Marie: verering van de Sint-Hermesrelieken in de Kerk van Onze Lieve Vrouw van La Salette. Rustplaats voor de Bedevaarders. 7km
10.37 u.: Oude Gendarmerie: Vluchtherdenking van 1724 en heldhaftig verweer van de ruiters van Saint-Sauveur en Roborst tegen de Geuzen. De bellenklank houdt op en men loopt over een afstand van 150 m met het Reliekschrijn.
10.50 - 11 u.: Kapel O.L.V. van Lorette: stilstand van de Fiertel.
11.10 - 11.15 u.: Schoonboeke - 10 km.
11.47 u. - 11.55 u.: Place à l'Aulnoit - Ellezelles - 12,5 km.
12.20 u.: Hoeve Hardy: doorgang van de voetgangers door de akkers naar de baan van de Beau-Site naar Ronse (Saint-Sauveur) - 15,5 km.
13.10 - 13.20 u.: Groeneboom
13.45 - 13.55 u.: Kruisbeeld Wattripont (grens Ronse en Wattripont). Overhandiging van de suikerkoek door de Burgemeester van Ronse aan de Heer Graaf van Béthune, afstammeling van Gérard Waudrupont. Deze ceremonie herinnert aan de Middeleeuwen, toen de Heer van Waudrupont Heer van Ronse was. - 21 km.
14.30 - 15.35 u.: Russeignies (Rozenaken): Grote rusttijd. Het Sint-Hermesschrijn wordt afgehaald door de plaatselijke Gijstelijkheid. Om 15uur is een plechtig lof voorzien. - 24 km.
15.45 - 15.55 u.: Sint-Hermeshoeve - Russeignies: de oude cijnshoeve van Wadimont, toebehorend aan het Kapittel van Sint-Hermes. Herinnering aan de gastvrijheid, vroeger door het Kapittel geschonken aan de Fiertel.
16.40 u.: Doortocht aan de Molen "Ten Hootond" - 29 km.
17.30 u.: Plechtige terugkeer van de Fiertelommegang van Sint-Hermes: vertrek van de historische processie in verband met het leven in de Stad en Sint-Hermes.

Fierteldata

  • zondag 30 mei 2021
  • zondag 12 juni 2022
  • zondag 4 juni 2023
  • zondag 26 mei 2024
  • zondag 15 juni 2025
  • zondag 31 mei 2026

Parcours

Tijdens de Fiertel maak je kennis met de natuur en weidse vergezichten die de Oost-Vlaamse en Henegouwse getuigenheuvels ons bieden. Wil je het parcours van de Fiertel ook op een ander tijdstip verkennen dan kan dit via de Hermesroute. Dit fietstraject komt namelijk voor een groot deel overeen met de Fiertelommegang. Beide parcours zijn een ideale kennismaking met de stad, de prachtige Vlaamse Ardennen en een mooi stukje taalgrensgebied.

>> Meer info kan je vinden op www.fiertelommegang.be

Wandel- of fiets de Fiertelommegang het hele jaar door