Expo: "Alle Rechte Lijnen Zijn Gebogen"

26/06 > 27/09
"Alle Rechte Lijnen Zijn Gebogen"

FR / EN

26 juni - 27 september 2020

“Een lijn die voortdurend van koers verandert is een gebogen lijn”

Tijdens de zomer worden Ronse en haar erfgoed in de schijnwerpers geplaatst met een tentoonstellingsparcours rond hedendaagse kunst op drie unieke locaties.

VILLA CARPENTIER

De prachtige Villa Carpentier, ontworpen door Victor Horta, is het bevoorrechte theater van dit parcours. In het Art Nouveau interieur met werken van Fabry, Evaldre en Ciamberlani, kan de bezoeker er, naast de reeks “Labyrinth & Pleasure Garden” van Jan Vercruysse, ook de op de natuur geïnspireerde creaties van Sophie Ghor van “Formes Libres” bewonderen. In de tuinen van Villa Carpentier worden een reeks hedendaagse beeldhouwwerken tentoongesteld. De scenografie in deze uitgestrekte ruimte van drie hectaren druist in tegen de gebruikelijke presentatievormen die in een neutrale museumruimte gelden. 

SINT-HERMESCRYPTE

In de grootste West-Europese crypte van de XIe eeuw, onder de Sint-Hermesbasiliek van Ronse, nodigen werken van Tinka Pittoors uit tot reflectie en een rijke dialoog tussen verleden en heden. De crypte is daarnaast een uniek staaltje van architecturale eenheid. Het elfde-eeuwse bouwwerk telt 32 zuilen, heeft prachtige muren in natuursteen, een verborgen grafkamer en een waterput. Een bezoekje meer dan waard!

CC DE VERVERIJ

Tenslotte loopt in het Cultureel Centrum De Ververij een tentoonstelling gelinkt aan Villa Carpentier. Uitgaande van de eigentijdse architectuur van het gebouw op de site van de Ververij wordt gekozen voor beeldend kunstenaars die op een gedreven manier werken aan hun eigenzinnige kunstpraktijk. De selectie is gebaseerd op beeldend kunstenaars die een conceptuele invloed hebben in hun oeuvre dat op een gelaagde wijze refereert aan filosofie, sociale en culturele geschiedenis, ethiek, ecologie en duurzaamheid, design, …  maar dat evenzeer een specifieke en een gemeenschappelijk soort strakke en dynamische, soms interactieve vormelijkheid nastreeft. 

Deelnemende kunstenaars

  • Villa Carpentier: Gonçalo Barreiros, Marion Beernaerts, Stijn Cole, Caroline Coolen, Etienne Courtois, Natalia de Mello, Formes Libres, Jean-Bernard Métais, Tim Mathijsen, Stefan Nikolaev, Sébastien Pauwels, Tinka Pittoors, Jan Vercruysse, Tatiana Wolska, Lucie Lanzini, Erwan Mahéo
  • Sint-Hermescrypte: Tinka Pittoors
  • CC De Ververij: Nel Bonte, Robbrecht Desmet, Bart Lodewijks, Sarah & Charles, Kelly Schacht, Hannelore Van Dijck, Emma Van Roey, Jonas Vansteenkiste & Veerle Michiels, Tim Volckaert

Curatoren

  • Yolande De Bontridder
  • Jennifer Plasman
  • Jan Leconte voor CC De Ververij

>> Meer info (klik)