International Paracycling Classics

30/04
Paracycling 2023

Ronde in Vlaanderen

Zondag 30 april

Op zondag 30 april komt de 2e International Paracycling Classics “Ronde in Vlaanderen” aan in Ronse. Deze wedstrijd vertrekt in Brugge en bestaat uit 4 disciplines: handbike, cycling, tri-cycle en tandem. Paracycling of wielrennen voor mensen met een beperking is de snelst groeiende sport in zijn categorie. Dankzij de zeer lage instapdrempel kan iemand met een beperking zich snel tot deze sport wenden. Paracycling heeft al een hele weg afgelegd en maakt nu al een tijdlang officieel deel uit van de internationale wielerunie UCI.

Aankomst op de Grote Markt
Op zondag 30 april is de Grote Markt in Ronse de aankomstplaats voor de Ronde in Vlaanderen International Paracycling Classic Brugge - Ronse. In 7 verschillende groepen komen de renners van onderscheiden categorieën aan. Er worden deelnemers uit zo'n 50 verschillende landen verwacht.

De eerste groep wordt verwacht rond 11.20 u. aan het kruispunt Eysdaelestraat – Berchemsesteenweg. Vandaar gaat het in volle vaart richting Klijpe en Zonnestraat om uiteindelijk de beklimming van de Wijnstraat aan te vatten en op te draaien naar de Peperstraat en de Grote Markt. De aankomst van de laatste groep is voorzien tegen 16.30 u.

Verkeershinder
Uiteraard zal deze wedstrijd de nodige verkeershinder veroorzaken. Zo zal de Wijnstraat en de as Kruisstraat – Delhayeplein – Zonnestraat (tot aan het rondpunt) in de namiddag afgesloten zijn voor het verkeer. Ook op andere plaatsen op het parcours zal het verkeer soms even opgehouden worden voor de passage van de renners. 

Wereldkampioenschap Paracycling in 2025

In het laatste weekend van augustus 2025 is Ronse gaststad voor het wereldkampioenschap Paracycling. Dit is een organisatie i.s.m. vzw Isomundo die in 2021 de 'Ronde in Vlaanderen' al liet aankomen in de Hermesstad.

Meer info: www.paracycling.eu