Open Monumentendag - 11 september 2022

11/09
Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag is het grootste gratis culturele eendagsevenement van Vlaanderen en vindt dit jaar plaats op zondag 11 september van 10 uur tot 18 uur. Onroerend erfgoed staat centraal waarbij net dat tikkeltje meer te beleven valt dan op andere dagen. Toerisme Ronse zet tijdens deze editie drie locaties in de kijker: Villa Te Nitterveld, de Hoge Mote (Belevingscentrum, Must - Museum voor Textiel en museumcafé) en het Spanjaardenkasteel (inclusief Estaminet en Brouwerij De Keyser).

Programma 2022

Villa Te Nitterveld – inschrijven verplicht - VOLZET!
Tijdens dit exclusieve bezoek ontdek je met onze twee gidsen het unieke interieur van villa Te Nitterveld en de imposante tuin. 

  • ! Alle plaatsen zijn volzet. Geen inschrijving = geen toegang tot domein. 

Belevingscentrum Hoge Mote
De Hoge Mote is een van de best bewaarde historische sites en de thuishaven van Toerisme Ronse. Je ontdekt er meer over de regio, de Fiertelommegang, de Sint-Hermescultus en het textielverleden van Ronse. Geniet van een prachtig uitzicht vanop de panoramatoren.
! Op de eerste verdieping vind je de expositie 'Bladmuziek uit de verzamelingen van César Snoeck, Abel Régibo en de Ronsese muziekschool'. Meer info vind je hier

Must – Museum voor Textiel
In het Must zingen de weefgetouwen en tonen onze textielvrijwilligers jou de technische (r)evolutie van de textielindustrie. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. 
! Het Must is doorlopend geopend tussen 10 uur en 18 uur. Vooraf inschrijven hoeft niet. 

Spanjaardenkasteel
Het Spanjaardenkasteel is normaal niet publiek toegankelijk, maar wordt op Open Monumentendag speciaal opengesteld voor het brede publiek. Drie gidsen leiden jou rond langs enkele unieke locaties in het gebouw.
! Onze gids start ongeveer om het halfuur tussen 10 uur en 18 uur van zodra er enkele personen aanwezig zijn. Maximaal 10 personen per gids. Vooraf inschrijven hoeft niet. 

Estaminet met volksspelen
Op de binnenkoer van het Spanjaardenkasteel vind je het charmante cafeetje Estaminet, waar onze gidsen uitleg geven over de geschiedenis van de kroeg en waar een aantal unieke volksspelen kunnen gespeeld worden. Bij goed weer op de binnenkoer, bij regenweer binnenin het café.
! Het Estaminet en de volksspelen kunnen bezocht worden tussen 14 uur en 18 uur.

Brouwerij De Keyser
In Brouwerij De Keyser (Priestersstraat 13) toont onze museumdrukker jou de werking van verschillende traptegelmachines waaronder de speciale 'juliennepers' . 
! Deze uitleg wordt gegeven tussen 10 uur en 15 uur. 

Museumcafé met concerten
Op de binnenkoer van de Hoge Mote kan je genieten van een heerlijk drankje en enkele optredens
- 14-15 uur: accordeonorkest BEL-AIR onder leiding van Karin Van Steenlandt
- 15-18 uur: muzikale trio van Skrin Vandewalle met contrabas, drums en saxofoon

Extra: Visit Ronse promoot graag volgende private monumenten

Villa Madonna - VOLZET!
De eigenaars van de eclectische Villa Madonna leiden jou graag rond in hun unieke locatie. De villa van architect Modeste de Noyette pronkt bovenaan de Kruisstraat. 

  • ! Alle plaatsen zijn volzet. Geen inschrijving = geen toegang tot domein. 

Brembosmolen
De watermolen werd tot in de 19de eeuw gebruikt om eikenschors te malen voor de leerlooiers. Het gebouw, de geul, de sluis van het spaarbekken en het rad zijn beschermd als monument.

  • Waar: Braambos 13
  • Wanneer: van 10 uur tot 18 uur
  • Meer info: klik hier