Open Monumentendag 2019

08/09
OMD 2019

Dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Hét feest van het onroerend erfgoed kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling van publiek en media. Het bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien! Het recept van Open Monumentendag is alom bekend: op de 2de zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open.

Zondag 8 september 2019:

Bekijk hieronder het volledige programma:

Nieuw onthaal en belevingscentrum: de Hoge Mote  

De Hoge Mote maakt deel uit van De Vrijheid,  het historisch stadsdeel rond Sint-Hermesbasiliek. Je ontdekt er naast de toerismeshop ook het verhaal van Ronse en de Vlaamse Ardennen aan de hand van verschillende interactieve opstellingen. Bovendien kan je ook eens een kijkje nemen op de panorama toren.

 • vrije toegang, doorlopend open van 10 u. - 18 u.
 • locatie: De Biesestraat 2, 9600 Ronse

Geleide stadswandeling: “De Vrijheid”

Een goede twee eeuwen geleden was De Vrijheid al een economisch onafhankelijke stad binnen de stad. De Sint-Hermesbasiliek en de crypte vormden het epicentrum. Op de Kleine Markt heerste intensieve handelsbedrijvigheid. Vandaag is De Vrijheid opnieuw een bruisend stadscentrum waar creatieve ondernemers de plaatselijke economie een boost geven. Na de volledige heraanleg krijgen voetgangers en fietsers hier alle ruimte.  Schrijf je in en wandel mee, samen met de gids, om dit stukje van stad Ronse te ontdekken!

 • enkel mogelijk mits reservatie via toerisme@ronse.be of via +32 (0)55 23 28 16
 • let op het aantal plaatsen is beperkt.
 • de wandeling start om 14 u.

BE Factory 

Vroegere weverij Vandendaele in de Ninovestraat.   Deze werd in 1882 opgericht als één van de eerste gemechaniseerde weverijen in Ronse.  Na vele overdrachten werd het in 2016 opgekocht door de huidige eigenaars en ontwikkelden er de Be Factory, een hedendaagse onderneming, die creatief en circulair wil bouwen aan natuurlijk stedelijk wonen.  De restauratie is volop aan de gang maar vandaag zetten ze voor de eerste keer hun deuren open!  Je leert niet alleen de geschiedenis van de gebouwen en de plannen The Be Factory kennen.  Deze site wordt vandaag ook het bijzondere decor voor een kunstexpo met werken van o.a. Isabel Devos, Tim Volckaert, Henry Claeys, Simon Laureyns en Leen Van Tichelen.  Gidsen begeleiden jou langsheen een vast parcours.  Zeker de moeite waard!

 • vrije toegang, doorlopend gidsbeurten van 10 u. tot 18 u.
 • locatie: Ninoofsesteenweg 62, 9600 Ronse

Sint-Hermescrypte

De Crypte van Ronse is uniek in België en mag je dus in geen geval missen. Bedevaarders kwamen van heinde en verre om hulp en genezing te vragen aan Sint-Hermes, de patroonheilige van de waanzinnigen. Bij een bezoek krijg je niet alleen een overzicht van de bouwgeschiedenis van de Crypte maar ook van de verschillende fasen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing.

 • vrije toegang, doorlopend van 10 u. - 18 u., gidsen ook doorlopend aanwezig
 • locatie: Sint-Hermesstraat, 9600 Ronse

Sint-Hermesbasiliek

De collegiale kerk van Sint-Hermes en de crypte werden verheven tot basiliek. Deze historische gebeurtenis betekent een mijlpaal in de geschiedenis van de stad en de cultus van de patroonheilige Sint-Hermes. De plechtige inwijding van de kerk tot Basiliek vond plaats op zaterdag 2 februari 2019.

 • vrije toegang, doorlopend van 10 u. - 18 u.
 • locatie: Kleine Markt, 9600 Ronse

Beklimming Sint-Hermestoren

Een bezoek aan de Sint-Hermestoren is een ontdekking!  De imposante toren van 1426 is 79m hoog en herbergt een beiaard met 49 klokken, waaronder 4 luidklokken. Bij helder weer kijk je tot in Frankrijk. Je moet er wel 208 trappen voor over hebben !

 • vrije toegang, doorlopend van 10 u. - 17.30 u.
 • locatie: Kleine Markt, 9600 Ronse

MUST - Museum voor Textiel

De weverij van het Must, toont aan de hand van 40 werkende weefgetouwen de technische evolutie van de textielsector tussen 1900 en 2000. De grote troef van het museum is dat alle weefgetouwen nog steeds werken, dit is uniek voor Vlaanderen!

 • vrije toegang, doorlopende demonstraties van 10 u. - 18 u.
 • locatie: De Biesestraat 2, 9600 Ronse

Museumcafé (binnenkoer Hoge Mote)

De gezelligste binnenkoer van Ronse wordt omgetoverd tot een heus museumcafé.  Hier kan je genieten van lokale biertjes of hartverwarmende drankjes, met muzikale omlijsting!  Het museumcafé ligt vlak naast het Must,  het Museum voor textiel. 

 • vrije toegang, doorlopend open van 11 u. - 18 u.
 • locatie: De Biesestraat 2,9600 Ronse
 • muzikale omlijsting:
  14:00 The Kwaremont Brodders

Demonstraties Drukpers

In de inkomhal van “Brouwerij De Keyser” prijkt een prachtige drukpers. Deze machine stond jaren stof te vangen in de zijvleugel van de Hoge Mote, maar door de huidige restauratie van de erfgoedsite moest de drukpers noodgedwongen verhuizen. Dankzij de inzet van Hubert De Doncker en Luc Verschueren, twee gedreven Ronsenaars werd de drukpers ondertussen grondig gerenoveerd, gepoetst en perfect afgesteld. Het resultaat mag gezien worden, met doorlopende demonstaties van dit industriëel juweeltje !

 • doorlopend open van 10 u. - 12 u.
 • locatie: CC De Brouwerij, Priesterstraat 13, 9600  Ronse

De Passage: Sint-Martens - expo Jan Van Nassau

De oude kerk werd in de 11de eeuw op enkele tientallen meters van de Sint-Hermesbasiliek gebouwd. Omdat ze te klein werd voor de vele gelovigen, werd ze einde 19de eeuw vervangen door een nieuwe Sint-Martinuskerk. De ‘oude' deed vervolgens dienst als bioscoop, houtzagerij en garage.  Tot een Ronsese mecenas het verval niet meer kon aanzien en van het gebouw een plek van en voor foodies maakte.  In het schitterend gerestaureerde gebouw staan eten en drinken centraal. Ga een kijkje nemen en ontdek een unieke eventlocatie achter de authentieke kerkramen.
Tip!  Wil je meer te weten komen over Jan Van Nassau, Ernestine de Ligne en het kasteel Van Nassau, pik dan zeker de expo mee die hier loopt in de Passage.

 • vrije toegang, doorlopend van 10 u. - 18 u.
 • locatie: Sint-Martensstraat 35-39, 9600 Ronse

Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk wordt aanzien als één van de belangrijkste voorbeelden van de stijl zuivere neogotiek in ons land. De kerk werd voltooid in 1896 naar een ontwerp van Modeste de Noyette.  Heel bijzonder in dit gebouw zijn de glasramen, die tot de mooiste in hun soort behoren.

 • vrije toegang, doorlopend van 10 u. - 18 u.
 • locatie: Kerkplein 1, 9600 Ronse

Brembosmolen

De watermolen, voor het eerst vermeld in 1557, werd tot in de 19de eeuw gebruikt om eikenschors te malen voor de leerlooiers. Het gebouw, de geul, de sluis van het spaarbekken en het waterrad zijn beschermd als monument.

 • vrije toegang, doorlopend open van 10 u. tot 18 u.
 • locatie: Braambos 13, 9600 Ronse

CC De Ververij

De vroegere textielfabriek De Nieuwe Leie is het kloppend cultuurhart van Ronse. Hier zijn nu CC De Ververij en Kunstacademie Vlaamse Ardennen gehuisvest in een hedendaags architecturaal gebouw. Tijdens het weekend van Open Monumentendag kan je er terecht voor tal van familievriendelijke activiteiten. Op zaterdag 7 september viert CC De Ververij de opening van het nieuwe cultuurseizoen, met animatie voor het hele gezin van 14 u. - 18 u., en optredens, een dj set en foodtrucks vanaf 18 u. Je kan er ook de expo van de Ronsische kunstschilders Marcel Kekebos, Germaan Bos en Pierre Ponnet bezoeken. Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen op zaterdag van 14 u. - 18 u., en op Open Monumentendag van 10 u. - 18 u. 

 • locatie: CC De Ververij, Wolvestraat 37, 9600 Ronse

Vrije Markt: Brocante en concerten

Je mag een gezellige en sfeervolle brocantemarkt verwachten met verrassende deelnemers, maar ook met heel wat muzikale omkadering, gevarieerde straatanimatie (ook voor kinderen) en enkele heuse recordpogingen! De heraangelegde pleinen en parken in 'De vrijheid' vormen een prachtig decor voor een hoop sfeer en gezelligheid. Kom dus zeker een kijkje nemen op één van de onderstaande data en breng heel je familie mee.

 • locatie: in de historische kern ' De Vrijheid'
 • vrije toegang, doorlopend van 10 u. tot 18 u.