Must - Textielmuseum : groepen

Must

Elk groepsbezoek aan het "Must - museum voor textiel" start bij Toerisme Ronse. Let op: Wegens verbouwingswerken zal de inkom van het Must vanaf januari 2017 tot en met september 2017 in het "Bruulpark" (achterkant gebouw) zijn.

Het Must - Museum voor textiel toont welke invloed de textielindustrie heeft gehad op de ontwikkeling van het toen nog kleine stadje Ronse.  Je brengt onder leiding van een stadsgids een bezoek aan de oude textielfabriek "Cambier-Robette" in de Hoge Mote. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Je bezoekt er de afdelingen grondstoffen, voorbereiding en weverij. Evenals het labo, het atelier van de meestersgast en de stoommachine.

Éen van de paradepaardjes van het Must is ongetwijfeld de weverij, waar de bezoeker een overzicht krijgt van de technische evolutie in deze sector tussen 1900 en 2000, en wel aan de hand van een 40-tal werkende getouwen. Van een uniek en levend museum gesproken.

Praktisch:

  • Inkom: € 2,50 p.p. 
  • Gids: € 45 per gids. (Gezien de draaiende machines, worden voor de veiligheid max. 20 personen per gids toegelaten. Max. 3 gidsen in totaal) 
  • Duur: 1.30 u.

Tip: In het textielhoekje ‘De Lopende Meter' vind je allerlei leuke, afgewerkte textielartikels. Ook homemadeproducten behoren tot het gamma. Op het einde van ieder bezoek krijg je de mogelijkheid aangeboden om hier even rond te snuisteren. Je vindt er bijvoorbeeld ter plaats gemaakte 'vintage' zakdoekjes.