Sint-Hermescrypte - individueel

City tour zonder datum

City Tour "Onze Vrijheid" - tot 29 september 2024

Praktisch:

  • Openingsuren: zie hier.
  • Start- en eindpunt: Hoge Mote - De Biesestraat 2
  • Inschrijven kan de dag zelf bij Visit Ronse.
  • Vooraf reserveren is mogelijk, maar is niet verplicht.
  • Maximaal 20 personen per rondleiding.
  • Deze rondleiding wordt enkel in het Nederlands aangeboden
  • Prijs: zie hier.
  • Vanaf maart 2025 zal de crypte terug te bezoeken zijn zonder gids.

Groepen kunnen hun eigen gids reserveren. Meer info.

Wegens aanpassingen in het schema van de aannemer tijdens de laatste restauratiefase zal de Sint-Hermesbasiliek van maandag 22 juli tot en met het einde van het jaar niet toegankelijk zijn voor toeristische bezoeken. Geen nood: onze Sint-Hermescrypte blijft toegankelijk en onze gids zal interessante informatie over de basiliek integreren in de rondleiding en eventueel gebruikmaken van ondersteunend beeldmateriaal. 

Sint-Hermesbasiliek & crypte ondergaan make-over

Op 2 februari 2019 werd de collegiale kerk verheven tot 'Basilica minor' of 'kleinere basiliek', een eretitel voor een rooms-katholiek kerkgebouw met een uitzonderlijke betekenis: aanwezigheid van de relieken van de heilige Hermes (sedert 6 juli 860) en de Fiertelommegang die sinds 1090 gehouden wordt waarbij de relieken rond de stad worden gedragen.

De monumentale, Romaanse crypte (1089) vormt ongetwijfeld het architecturale pronkstuk van de stad. De essentiƫle elementen zoals de verborgen grafkamer, de waterput en de badkamer voor geesteszieken zijn nog steeds zichtbaar. In de crypte kon een pelgrim genezing vragen door tussenkomst van Sint-Hermes.

Sinds 2020 is er heel wat bedrijvigheid in en rond de basiliek. De volledige site ondergaat een serieuze make-over, de laatste restauratiefase begint in 2023. Gedurende de werken zal een deel van de Sint-Hermesbasiliek bezocht kunnen worden. Hou even halt bij het schrijn waarin de relieken van de patroonheilige Hermes worden bewaard in de zuidelijke Sint-Hermeskapel naast het hoofdaltaar. Boven het schrijn staat een levensgroot ruiterstandbeeld van Sint-Hermes. Het meest eigenaardige is de houten balk met haken. Het is te zien als je met je rug naar het schijn staat. Krankzinnigen werden hier, na het baden in de crypte, een hele nacht vastgebonden in het aanschijn van het schrijn.

Ter hoogte van de Sint-Coletakapel in de basiliek werd de oorspronkelijke toegang tot de crypte gerealiseerd. In de toekomst zullen individuele bezoekers aan de hand van de vernieuwde scenografie en digitale applicaties de crypte en basiliek zelf kunnen ontdekken.

Kruip in de huid van een pelgrim in de middeleeuwen tijdens zijn bezoek aan de Sint-Hermescrypte