Textielfestival: 2-jaarlijks evenement

Textielfestival

Ronse kent een rijke textielgeschiedenis, maar ook vandaag nog heeft textiel haar plek in de stad, dankzij zin voor ondernemen, creativiteit en innovatie.
Tijdens het  2-jaarlijksTextielfestival slaan Toerisme Ronse, CC De Ververij en TIO3 de handen in elkaar om te laten zien wat textiel in Ronse te bieden heeft. Het Textielfestival biedt een unieke gelegenheid om met het ganse gezin je eigen stad eens op een andere manier te ontdekken.

Bekijk hieronder het programma van 2017:

Textiel in CC De Ververij

Het textielfestival wordt op vrijdagavond ingezet in CC De Ververij met de tentoonstelling CONNECTED/ DISCONNECTED die focust op de hedendaagse textiele kunsten van zowel jonge als meer bekende beeldende kunstenaars.  In het weekend zet het cultuurcentrum verder in op textiel met performances, workshops, een dansvoorstelling en een kindervoorstelling. 

Textielmarkt

Op zaterdag vind je op het museumpleintje in het Bruulpark en op de binnenkoer van het Spanjaardenkasteel een gezellige textielmarkt. Een aantal textielliefhebbers tonen en verkopen er hun zelfgemaakt textielproducten en –ontwerpen. Een aanrader om te komen kijken naar al die creativiteit.
Daarnaast opent het Must, het Museum voor textiel, haar deuren en draaien de weefgetouwen er op volle toeren. In het Textielcafé - Brouwerij De Keyser kan je genieten van een lekker streekbiertje en om 15u een optreden van Soul and the Fat Cats.
Point of View Shop in de Priesterstraat - Open Atelier van 10u - 17u

 

Manneke Pis in TIO3

In TIO3, het Textiel & Businesscenter, vindt naast de open workshops ook een publiekstentoonstelling plaats in samenwerking met het Broederschap van het Manneken Pis uit Geraardsbergen. Het museum in Geraardsbergen wordt leeggehaald en de Mannekes verhuizen uitzonderlijk naar TIO3. Het Fab(ric)Lab, de design- en ontwerpstudio van TIO3 zullen eigen beeldjes aankleden met de modernste modetechnieken. Deze beeldjes worden op zondag 24 september tijdens een huldiging aan het museum geschonken.
Het Fab(ric)Lab pakt ook uit met enkele gekende namen zoals Tine De Ruysser, die een eigen tentoonstelling zal verzorgen in het Foyer van TIO3 waar haar Manneken Pis zal staan.
Verder is er gedurende het ganse weekend een  “doorloopfilm” in de Aula en op zaterdagavond de hoog geprezen filmvoorstelling “ VALENTINO, The Last Emperor” over het leven van het mode-icoon.
De workshops met Tine De Ruysser op vrijdag en de laserworkshop op zondag staan open voor het publiek.

Film in openlucht

Als afsluiter van het textielfestival wordt er op zondagavond een gratis openluchtfilm getoond in de tuinen van CC De Ververij. De filmkeuze blijft nog even een verrassing. Iedereen is welkom vanaf 19 u. voor het randprogramma. De film start om 20 u. Bij slecht weer wordt de film vertoond in CC De Ververij.
Het cinéma-event is een organisatie van de bib in samenwerking met MOOOV, lokale partners en is mogelijk dankzij de steun van de provincie Oost-Vlaanderen.

Meer info en uitgebreid programma: www.textielfestival.be en www.tio3.be