Art Nouveau

Villa Carpentier

Uniek landhuis van Victor Horta: Villa Carpentier

Victor Horta was één van de grondleggers van de art nouveau in ons land. Je vindt de meeste van zijn architectonische meesterwerken in Brussel. Toch bouwde hij een landhuis buiten onze hoofdstad: het luxueuze zomerverblijf Villa Carpentier, hier in Ronse.

Als reactie op het vormvervagende impressionisme ontstond tussen 1880 en 1940 op verschillende plaatsen in Europa de art nouveau, een kunststroming met een optimistische kijk op de wereld en een overtuigd geloof in de toekomst. Breken met het oude en vol overgave gebruik maken van nieuwe, moderne technieken, dat is typisch art nouveau.

Dus werd er in de architectuur volop gebruik gemaakt van grote glasoppervlakken en liet de architect de symmetrie links liggen, om zich uit te leven op ornamentiek, met weelderige bloem- en vogelmotieven. Waarom alles recht en hoekig maken, als de natuur zulke mooie stijlvoorbeelden toont. Daarom herken je gestileerde planten, niet alleen in art nouveau gebouwen, maar ook in meubels en siervoorwerpen. Het was een stroming die een hevige, maar korte bloeitijd kende. Ruim vóór 1910 was art nouveau in West - Europa al passé.

Lees meer over Villa Carpentier.