Cypriaan De Rore

Cypriaan de Rore

Het beeld van Cypriaan De Rore is een memoriaal dat ontsproten is uit de wens van oud-conservator Albert Cambier. Hij had in gedachte een natuurtrouwe weergave van de grote polyfonist te laten ontwerpen en realiseren. Het beeld werd vervaardigd uit een mono blok sedimentaire Franse steen. Het staat op de site naast de St Hermescollegiaal te Ronse. Een betere locatie kan men zich niet inbeelden daar de familie de Rore in de 16e eeuw nauw betrokken was bij de Collegiale met haar kapittel en school. Onder meer was een neef van Cypriaan eigenaar geworden van een herberg gesitueerd op het Klein Marktje, tussen het Schipstraatje en de Begijnhofstraat, binnen de ' Vrijheid ' gelegen.

Het monumentale werk weegt nagenoeg 700 kg. Bij het kappen van het beeld werd er rekening gehouden met het prachtig geïllustreerd handschrift uit München van 1556 waarin Cypriaan de Rore, in opdracht van Albrecht V van Beieren geschilderd werd door de miniatuurschilder Muelich. De inspiratie werd hieruit gehaald, weliswaar in moderne versie, toch natuurgetrouw te beeldhouwen.

De Rore, geboren te Ronse in 1515, schreef onder meer madrigalen, motetten ( religieuze liederen ), en missen. Hij was en blijft tot op vandaag een bijzonder befaamd componist waarvan de werken internationaal geregeld succesvol worden uitgevoerd. In het beeld hebben we naar zijn artistieke kwaliteiten gerefereerd door , in half verheven stijl, een compositie van Renaissance-instrumenten met elkaar in symfonie te verweven als eerbetoon aan de componist.

De naam 'de Rore' of 'de Rodere' komt in de streek nog veelvuldig voor, en is afkomstig van het woord ' rooier ' dat: ' hij die de kanten maait ' betekent. Vandaar het familie-embleem: twee gekruiste zeisen midden een ovaal zegel. Hetzelfde embleem is vandaag terug te vinden in zowel de Crypte te Ronse als in de kathedraal van Parma ( It. ) waar Cypriaan werkte en overleed ( 1565 )

Vanaf nu stellen we dat de Stad Ronse met het beeld er een stukje cultureel erfgoed heeft bijgekregen.

Praktisch:

  • Locatie: Zijkant Sint-Hermesbasiliek, 9600 Ronse.

Website Cypriaan De Rore