Historypin : op ontdekking met gratis app

History Pin

Historypin is een online sociaal mediaplatform dat steden toelaat om erfgoedinformatie op een eigentijdse wijze via smartphones en tablets te verspreiden bij inwoners en bezoekers van zijn stad. De stad Ronse ontwikkelde zo een wandeling: "Vensters op de Vrijheid". Hier maak je een wandeling in de Vrijheid van de stad en kijk je doorheen de vensters van het verleden.

Vensters op "De Vrijheid"

"De Vrijheid" was van de 10de eeuw tot aan de Franse Revolutie een afzonderlijk gebied omsloten door grachten, hagen en beken. Het was een vrij goed dat volledig in handen was van het kapittel. De Vrijheid was als het ware een stad binnen de stad.

Het stadsbestuur heeft ervoor gekozen om dit erfgoedkwartier in de komende jaren te herwaarderen. Vooraleer over "De Vrijheid" van morgen te dromen, blikken we echter eerst terug op de rijke geschiedenis van het gebied. Doorheen deze digitale wandeling reiken wij u enkele vensters naar het verleden aan en laten wij u ontdekken hoe het gebied doorheen de tijd al ingrijpend veranderd is.

Meer info kom je te weten tijdens de wandeling. Ga dus vlug naar de app store, download de app en ga op stap.

Bekijk alvast deze wandeling op de website van Historypin.

Vijf kijkdozen informeren over de Vrijheid in 4 talen

Ondertussen willen we graag bewoners en bezoekers informeren over de geschiedenis van het gebied. Daarom hebben we vijf kijkdozen laten plaatsen waarmee we, aan de hand van oude prentkaarten en een woordje informatie, mensen een blik op het verleden van het gebied gunnen. Ze werden ontworpen door de lokale firma dotminded, en voorzien van QR-codes waarmee een vertaling van de tekst in het Frans, Engels en Duits kan worden opgeroepen. Het opstapje maakt dat ook kinderen een kijkje kunnen nemen en de verschillen kunnen zoeken tussen vroeger en nu.