Mythen en Sagen

Muziekbos

Over het muziekbos gaan veel sterke verhalen. 
Sommige daarvan zijn waar.
Bijvoorbeeld dat Caesar en Keizer Karel er geweest zijn.
De meeste anderen zijn mythen en sagen.

Zo zou Wagner zich voor zijn Thannhäuser saga geïnspireerd hebben op Heer Daneelken, die zich in een spelonk onder de Muziekberg liet verleiden door Holda, alias venussaga . Een andere legende heeft het over een Woudorgel dat 's nachts wondere koraalgezangen laat horen. En uiteraard heeft ook dit bos weerwolven en heksen gehuisvest. De weerwolf was er zelfs een ware plaag en jaagde de kabouters, dwaallichten en elfen de stuipen op het lijf. In de gevel van chalet boekzitting kan je zowaar een votiefbeeld van hem bewonderen.

Van de heks Tanneken werd gezegd dat de duivel door haar mond praatte en dat ze op St-Jansavond in 1665 op de Muziekberg twee of drie ketels verdoemde zielen had gekocht, met wie ze zich amuseerde. Bovenop de Muziekberg staat, midden in het bos, en dat is geen legende, een prachtige toren die helemaal bij de wereld van ridders en prinsessen past. Het in 1864 uit ertssteen gebouwde torentje werd door romantische zielen "de Geuzentoren" gedoopt.

Wil je meer weten over de mythen en sagen in het Muziekbos? Ga dan op stap in het Muziekbos onder begeleiding van een stadsgids.
meer info