Open Monumentendag

12/09
Open Monumentendag

Open Monumentendag is het grootste gratis culturele eendagsevenement van Vlaanderen en vindt dit jaar plaats op zondag 12 september van 10 uur tot 18 uur. Onroerend erfgoed staat centraal waarbij net dat tikkeltje meer te beleven valt dan op andere dagen. Toerisme Ronse zet tijdens deze editie drie locaties in de kijker: Villa Madonna, de Hoge Mote en het stationskwartier.

Programma 2021: Schrijf nu in voor: 

Rondleiding in de Villa Madonna– VOLZET

In Villa Madonna kan je een unieke rondleiding volgen. De benedenverdieping (inclusief woonruimte en keuken) en de imposante tuin worden onder leiding van twee stadsgidsen getoond, plekken die tijdens een standaardbezoek niet bezocht worden.

 • Rondleidingen van een uur om 10u (volzet)-11u (volzet)-12u (volzet)-14u (volzet)-15u (volzet)-16u (volzet)-17u (volzet).
 • Afspraak: poort Villa Madonna, Kruisstraat 368
 • Maximaal 10 bezoekers per rondleiding.
 • Stapschoenen zijn aangeraden voor het bezoek aan de tuin.
 • Parkeren wordt sterk aangeraden aan Kapel Wittentak of Parking Familia. Er zijn geen parkeerplaatsen beschikbaar aan Villa Madonna.
 • Praktisch: Inschrijven voor deze wandeling is niet meer mogelijk!

Stationskwartier met textielwandeling – inschrijven verplicht

Tijdens deze ruim twee kilometer lange rolstoeltoegankelijke wandeling met start en aankomst aan het station ontdek je heel wat boeiende plekken. Leer meer over onder andere de Pessemiersbrug, Sint-Martinuskerk en de toekomstige plannen van het stationskwartier.

 • Wandelingen van twee uur om 10u-11u-13u-14u-15u-16u.
 • Afspraak: voorkant Station, Winston Churchillplein 6
 • Maximaal 25 bezoekers per rondleiding.
 • Comfortabele schoenen zijn aangeraden.
 • Parkeren kan op de gratis parking Station en is bereikbaar via de IJzerstraat.
 • Praktisch: Inschrijven via mail (toerisme@ronse.be) of telefoon (055/232.816). Gelieve uw naam, adres en telefoonnummer door te geven. Vermeld steeds het aantal personen waarvoor je inschrijft.

Vrij toegankelijk van 10 uur tot 18 uur: 

Hoge Mote: Onthaal en belevingscentrum

De Hoge Mote is een van de best bewaarde historische sites en de thuishaven van Toerisme Ronse. Je ontdekt er meer over de regio, de Fiertelommegang, de Sint-Hermescultus en het textielverleden van Ronse. Geniet van een prachtig uitzicht vanop de panoramatoren.

Hoge Mote: Expositie smeedijzer

De expositie ‘Zwart als de nacht – Smeedijzer in Ronse uit het interbellum’ vertelt meer over het prachtige smeedijzerwerk dat in de stad terug te vinden is. Erfgoedexpert Pieter-Jan Lachaert beantwoordt graag alle vragen.

Hoge Mote: Must – Museum voor Textiel

In het Must tonen een veertigtal werkende weefgetouwen de technische (r)evolutie van de textielindustrie tussen 1900 en 2000. Hier zie je het productieproces van grondstof tot afgewerkt product. Het Must zal doorlopend open zijn tussen 10 uur en 18 uur en hoef je bijgevolg niet te reserveren. Onze textielvrijwilligers leiden jullie met veel expertise rond.

Hoge Mote: Museumcafé met concerten

Op de binnenkoer kan je genieten van een heerlijk drankje. Tussen 13 uur en 18 uur treden de Ronsese zangeres Donatel en de folk- en rootsgroep Unexpected Visitors op.

Openstelling Brembosmolen

De watermolen werd tot in de 19de eeuw gebruikt om eikenschors te malen voor de leerlooiers. Het gebouw, de geul, de sluis van het spaarbekken en het rad zijn beschermd als monument.

 • Waar? Braambos 13, 9600 Ronse
 • Wanneer? van 10 uur en 18 uur