Open Monumentendag

12/09
Open Monumentendag 2020

Openmonumentendag gaat in 2021 door op zondag 12 september. Noteer deze datum alvast in jullie agenda.
Hieronder zien jullie het programma van 2020:

>> coronamaatregelen zijn van toepassing
>> activiteiten mogelijk mits reservatie
>> Bekijk hier de folder 'Open Monumentendag Ronse 2020'. 

Dat is het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Hét feest van het onroerend erfgoed kan ieder jaar rekenen op een grote belangstelling van publiek en media. Het bewijs dat bekend en minder bekend onroerend erfgoed blijft boeien! Het recept van Open Monumentendag is alom bekend: op de 2de zondag van september stellen honderden monumenten in heel Vlaanderen gratis hun deuren open.

Programma 2020:

Hoge Mote: Onthaal- en Belevingscentrum

De Hoge Mote maakt deel uit van De Vrijheid,  het historisch stadsdeel rond Sint-Hermesbasiliek. Je ontdekt er naast de toerismeshop ook het verhaal van Ronse en de Vlaamse Ardennen aan de hand van verschillende interactieve opstellingen. 

Poppentheater Pedrolino  - inschrijven niet meer mogelijk

“Poppentheater Pedrolino brengt klassiek poppentheater voor het hele gezin. Telkens beleeft de hoofdfiguur Pierke een spannend avontuur dat hij probeert, met de nodige humor én met de hulp van de kinderen tot een goed einde te brengen.”

Geleide “Monumentenwandeling”  - inschrijven niet meer mogelijk

Onze gedreven gidsen nemen je mee op sleeptouw langsheen maar liefst twintig verrassende monumenten in het centrum van de stad.

Op die manier ontdek je de boeiende geschiedenis van onze stad. Maak onder andere kennis met de Hoge Mote, het Spanjaardenkasteel, de St.-Hermesbasiliek, de vroegere Sint-Maartenskerk, het grafdelvershuisje, de St.-Martinuskerk en vele andere pareltjes! 
We organiseren deze wandeling corona proof, gaan nergens binnen en voorzien audio ondersteuning voor onze gidsen. 

Geleide “Art-decowandeling” - inschrijven niet meer mogelijk

Wist je dat veel art-decowoningen het centrum van Ronse sieren? Tijdens het interbellum kende Ronse een economische groei dankzij de textielindustrie. De kaderleden van deze bedrijven lieten hun nieuwe woning optrekken in de meest modieuze stijl van toen, namelijk de art deco. Tijdens deze themawandeling maak je kennis met prachtige architecturale staaltjes.

Sint-Hermescrypte - inschrijven niet meer mogelijk

De Crypte van Ronse is uniek in België en mag je dus in geen geval missen. Bedevaarders kwamen van heinde en verre om hulp en genezing te vragen aan Sint-Hermes, de patroonheilige van de waanzinnigen. Tijdens het bezoek krijg je niet alleen een overzicht van de bouwgeschiedenis van de Crypte maar ook van de verschillende fasen in de behandeling van de pelgrim op zoek naar genezing.

MUST - Museum voor Textiel - inschrijven niet meer mogelijk

De weverij van het Must, toont aan de hand van 40 werkende weefgetouwen de technische evolutie van de textielsector tussen 1900 en 2000. De grote troef van het museum is dat alle weefgetouwen nog steeds werken, dit is uniek voor Vlaanderen!

Bekijk hier de folder 'Open Monumentendag Ronse 2020'.