Winterlicht

winterlicht

Programma 2023

Het volledige stadsprogramma van Winterlicht vind je hier. Het toeristische programma lees je hieronder.

Belevingscentrum open

Visit Ronse houdt van de warme kerstsfeer en zal tijdens Winterlicht speciaal de deuren openen. Op vrijdag is het belevingscentrum Hoge Mote open van 10 uur tot 16 uur en tijdens het weekend van 14 uur tot 17 uur. Leer aan de hand van luisterfragmenten, interactieve panelen en verschillende filmpjes over Sint-Hermes, het textielverleden en de stadsgeschiedenis. Je kan er ook terecht voor een origineel en lokaal kerstcadeau. Kies onder andere uit een heleboel textielproducten, heerlijke smaakdozen of verfrissende streekbieren. Dit is de enige locatie waar je de Kadobon Ronse kan aankopen.

Gegidste wandelingen

Zoals ieder jaar organiseert Visit Ronse tijdens Winterlicht opnieuw gegidste wandelingen. Op zaterdag en zondag leidt onze gids Isabelle jou door het pittoreske centrum van 14 uur tot 16 uur. De wandeling start aan het belevingscentrum Hoge Mote en eindigt op de gezellige kerstmarkt op de Kleine Markt. Bezoek tijdens de Winterlichtwandeling o.a. de Hoge Mote, de Sint-Martinuskerk, de Passage en de Sint-Hermesbasiliek. Deze gidsbeurt sluit goed aan bij het kerstthema en is zowel interessant voor inwoners als bezoekers van de Hermesstad. 

Praktisch:

  • Winterlichtwandeling op zaterdag 16 en zondag 17 december
  • Inschrijven is mogelijk vanaf 20/11 via toerisme@ronse.be of 055/232.816.
  • Vermeld steeds het aantal personen, de datum, de gekozen wandeling en jouw persoonlijke gegevens (adres, postcode en telefoonnummer).
  • Prijs: €5 per persoon
  • Afstand: 2 km
  • Gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk
  • Betalingen gebeuren bij voorkeur via overschrijving (u ontvangt per mail onze gegevens na uw inschrijvingsbevestiging) of cash in belevingscentrum Hoge Mote (De Biesestraat 2).

Expo Sint-Hermesbasiliek

Winterlicht wordt de laatste kans om de gratis expo ‘De restauratie van de Sint-Hermesbasiliek’ te bewonderen in het belevingscentrum Hoge Mote. De expo verwijst naar het gelijknamige boek van Milo Van Driessche ter gelegenheid van de heropening van de basiliek en crypte na historische restauraties eerder dit jaar. Alle fasen van de grootscheepse werken komen aan bod: het koorgedeelte (2008-2010), de dakrenovaties, de Hermestribune en de restauratie van het paard, het binnenschip, de nieuwe doorgang naar de crypte en de restauratie van de crypte zelf (2020-2022). De opbrengst van alle boeken gaat naar het goede doel.