Zonnewijzers

Zonnewijzer

Ronse telt een aantal opmerkelijk zonnewijzers. We hebben er één in het Malanderpark, één aan de bibliotheek en zelf een duplica van een zonnewijzer van 1627.

Hoek Kruisstraat - Oude straat

De gekendste zonnewijzer is deze in het Malanderpark. In dit park kan je genieten van een adembenemend panoramisch zicht. De grond van het park werd in de jaren '50 aan het stadsbestuur geschonken door Jean de l'Arbre de Malander. De stad legde er een park aan, dat nog steeds de naam van de schenker draagt. Op het hoogste punt werd een zonnewijzer in smeedijzer geplaatst.

E. Soudansquare

De zonnewijzer voor de Bibliotheek is een concept van de Decrolyscholen. Het idee werd in samenspraak met Robert Desmet (Europalia) uitgewerkt. De ontwerper is Pjeroo Roobjee. De mozaïek van 5 x 7m. werd door Gino Tondat uitgevoerd. Om deze zonnewijzer te gebruiken dient de mens de rol van verticale staaf te vervullen.

Sint-Hermesbasiliek, Kleine Markt

Aan de Sint-Hermesbasiliek hangt een Duplica van een zonnewijzer uit 1627 die vermoedelijk door een Ronsenaar gemaakt was. Het is een ontdubbelde zonnewijzer, waarbij de voormiddag aangewezen wordt aan de kant aan het kooreinde en de namiddag aan de toren.