Sint-Hermesbasiliek

Sint-Hermesbasiliek

De Sint-Hermescrypte is wegens werken gesloten.

  • De Sint - Hermesbasiliek blijft wel gedeeltelijk open tijdens de werkzaamheden.
    Let op: enkel toegankelijk via de 'Spaanse Trappen', toegang aan de kant van het Albertpark. 
    Op deze manier blijft het koor toegankelijk voor de bezoekers.

Sint-Hermesbasiliek

'Monumentaal en toch eenvoudig', zijn de eerste woorden die je te binnen schieten bij de aanblik van de imposante Sint-Hermesbasiliek.

Het elegante koorgestoelte, het prachtige reliekschrijn en het indrukwekkende ruiterbeeld van de heilige Hermes, patroon van de geesteszieken zijn ongetwijfeld een bezoek waard. Tegenover het altaar zie je in een nis haken aan de muur hangen. Die werden gebruikt om de moeilijkst te bedwingen geesteszieken aan vast te klinken terwijl de priester voor hun heil bad.

De Beiaard in de Sint-Hermestoren telt 49 klokken die samen een goeie 12 ton wegen. De beste plaatsen om te luisteren zijn het Albertpark en de terrasjes op de Kleine Markt. Luister van juli tot half september elke zaterdagavond om 20.30 u. en van oktober tot juli elke eerste en derde zaterdag om 15.30 u.

Het kost je de moeite van 208 treden, maar de beloning die je ervoor krijgt, is meer dan de moeite waard! Van op de toren van de Sint-Hermesbasiliek heb je een schitterend uitzicht over de stad en op de glooiende omgeving. Je kan de toren enkel bezoeken na afspraak.

Praktisch:

  • De Sint-Hermesbasiliek is alle dagen open van 8 tot 18.u.
  • Adres: Kleine Markt, 9600 Ronse
  • Bekijk hier de bezoekersgids van de Sint-Hermesbasiliek

Fotoalbum Sint-Hermesbasiliek