De Ronsese Reuzen

Reuzen

De geschiedenis van de reuzen

Bij de eerste Zotte Maandag in 1950 vroeg de Heer Ephrem Delmotte de stad Ronse waarom ze zich geen reuzen zou aanschaffen. Op zondag 6 januari 1952 was het eindelijk zover.

De dag van Zotte Maandag werden de textielreuzen, “Staf de wever” en “Manse de spinster” geboren en zetten hun eerste stappen in de Zotte maandagstoet van 7 januari 1952. Beide reuzen huwden op woensdag 7 december 1955 op de vooravond van de feestdag van Sint-Ambrosius (patroon der textielarbeiders). In december 1956 werd hun enige dochter “Angeleki de Naaister” geboren, en werd op 27 december te Brussel gedoopt.

Tot in 1971 bleven de reuzen een vast onderdeel van de Bommelstoet. In 1977 werden ze weer van onder het stof gehaald en kregen opnieuw een plaats in de Bommelstoet… maar op wieltjes.  Jammer genoeg betekende het jaar 1986 het tijdelijk einde voor de reuzenfamilie.

In 1991 besliste het “Huldecomité Prof. Ephrem Delmotte” een nieuwe reus te laten maken namelijk “Ephrem de Beiaardier” vader van onze textielreuzen. In 1992 werd de reus “Ephrem de beiaardier” geboren en gedoopt. Tezelfdertijd liet de V.V.V. Ronse haar drie textielreuzen vernieuwen. In de Bommelstoet van 1993 waren de vier reuzen: Staf, Manse, Angeleki en Ephrem van de partij. Deze werden gedragen door de leden van de Power club C.O.C. Ronse. De huidige “Reuzendragers van Ronse”.

Bij het dageraad van het nieuwe millennium kwam Xavier Roos de jongste Reuzendrager van Ronse op het idee om een reuzen nar te maken die de stad zou vertegenwoordigen op het Bommelsfeesten en ook buiten onze stad. Deze nieuwe reus kreeg de naam  “MAX De zot van Ronse” en werd op zaterdag 23 april 2005 geboren en gedoopt. En werd ingeschreven in het “Gulden boek van de Stad”.

Op 8 oktober 2012 werden de textielreuzen Staf en Manse volledig vernieuwd en werden tevens ook herboren en herdoopt. Ook de vernieuwde reuzen, Angeleki de Naaister en Ephrem de Beiaardier, werden een aantal jaar later – op zaterdag 8 december 2018 – herboren en herdoopt. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats op de Grote Markt van Ronse onder aanwezigheid van het gehele schepencollege. Verder werden de Reuzendragers en de Reuzen van Ronse ook opgenomen als Immaterieel erfgoed op 10 juli 2015. Na dit feestelijke evenement werd de stad Ronse, door de federatie Reuzen in Vlaanderen, erkend als reuzenvriendelijke gemeente op zaterdag 8 september 2018.

 

Voor meer informatie over onze reuzen kan u altijd een kijkje nemen op de site: www.reuzendragers-ronse.be 

Foto album De Ronsese Reuzen