Muziekboswandelroute via de knooppunten

Muziekboswandelroute 2022

Via routen.be

We geven het maar meteen toe: met muziek heeft deze wandeling weinig te maken. Toch heeft deze wandelroute veel noten op haar zang. Zelfs het gehucht op de grens van Ronse en Maarkedal klinkt als muziek in de oren: Louise-Marie. De naam is een eerbetoon aan de eerste Belgische koningin. Zij overleed op de dag dat de nieuwe kerk van dit dorpje werd ingehuldigd. Bovenop de Muziekberg, staat midden in het bos, en dat is geen legende, een prachtige toren die helemaal bij de wereld van ridders en prinsessen past. Het in 1864 uit ertssteen gebouwde torentje werd door de romantische zielen "de Geuzentoren" gedoopt. In lente van 1888 keek dichter Pol de Mont van op de toren uit over de omgeving en riep tot zijn vriend, Omer Wattez: "Maar dit zijn hier de Vlaamse Ardennen!" En zo kreeg deze streek zijn naam. Wie deze route in april of mei volgt, heeft veel kans om de schitterende boshyacint-tapijten te zien: adembenemend mooi!

Praktisch:

 • Vertrekpunt en parkeergelegenheid:
  de Ijsmolenhoeve (knooppunt 92)
  Ruddersveld 7
  9600 Ronse
 • Afstand: 10 km
 • Parcours: steil terrein vaak op onverharde wegen (33% verhard), goede stapschoenen noodzakelijk.
 • Bewegwijzering: De wandelroute is bewegwijzerd via de knooppunten.
 • Respecteer onderweg andermans eigendom, landbouw en natuur en laat geen zwerfvuil achter. Dan ben je een graag geziene gast.
 • Prijs: GRATIS

Download via routen.be

Download gratis de Muziekbos wandelroute via routen.be

De Muziekboswandelroute wordt verzorgd door Toerisme Oost-Vlaanderen vzw in samenwerking met Toerisme Vlaamse Ardennen vzw en Toerisme Ronse.