Muziekbos - Beukenbos

Muziekbos

Klinkt er muziek in het Muziekbos?

In het noordoosten van Ronse ligt het Muziekbos, een ideale plaats voor natuurliefhebbers. Het bos ligt op een getuigenheuvel in het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen.

Het domein is momenteel 110 hectaren groot en wordt beheerd door het agentschap voor Natuur en Bos. Midden in het bos vind je ook de Geuzentoren, een ronde toren opgetrokken in ijzerzandsteen.  Het is hier dat in de lente van 1888 Omer Wattez met zijn Antwerpse literaire vriend Pol de Mont de naam Vlaamse Ardennen bedachten. Het Muziekbos is op haar mooist in de maanden april en mei, dan zorgen de boshyacinten of blauwe kousjes voor een prachtig tapijt.

De naam Muziekbos heeft oorspronkelijk niks met muziek te maken. "Muz" is Keltisch voor "moeras", een drassig stukje grond dat tussen vijvertjes ligt. De raadselachtige sfeer van het Muziekbos weerspiegelt zich ook in de talrijke mythen en sagen die zich in het bos afspeelden.

Speelzone en wandelroute

In het Muziekbos is het verboden de aangeduide paden te verlaten. Opdat kinderen toch kunnen ravotten in de natuur, legde het Agentschap voor Natuur en Bos in het Muziekbos een speelzone aan. Op de overzichtskaart vind je de speelzone terug.

Volg de Muziekboswandelroute aan de hand van de wandelknooppunten.

Bestel de folder: Welkom in het Muziekbos hier via de webshop van de stad Ronse.

Praktisch:

  • Parking: In de onmiddellijke buurt van het Muziekbos is er ruime parkeergelegenheid aan de kerk Louise-Marie (La Salettestraat, 9680 Maarkedal) en de Jeugdherberg De Fiertel (Ruddersveld 7, 9600 Ronse).
  • Boshyacinten of blauwe kousjes zorgen hier rond de maanden april/mei voor een indrukwekkend bloementapijt!
  • Te verkennen via de Muziekboswandelroute en het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen.
  • In de speelzone kunnen kinderen naar hartelust ravotten.
  • Respecteer onderweg andermans eigendom, landbouw en natuur en laat geen zwerfvuil achter. Dan ben je een graag geziene gast.

Bekijk hieronder een promofilm gemaakt door het Agentschap voor Natuur en Bos in het Muziekbos.